Araç değer kaybı, Aracın geçirmiş olduğu kazanın sonrasında gördüğü bakım ile onarım işleminin hemen ardından orijinal olan değerini yitirmesidir. Yapılan kaza, tramer kaydı verilerine geçmektedir. Ayrıca araç 2. el araç piyasasında değer kaybına uğramaktadır. Doğal olarak ortalama değerinden düşük fiyatla yeni bir alıcı bulunur.
Motorlu taşıtlarında dahil olmuş olduğu bir kazadan sonra olası değer kaybınızı tahsil edebilmek amacıyla bazı araç değer kaybı talebi şartları bulunmaktadır. Araç değer kaybı davası olarak bilinen aşağıdaki madde halinde sıralanmış şartları karşılıyor olmanız gerekir:
Araç değer kaybını kasko öder mi? Yaşanan kazada kusurlu bulunan taraf trafik sigortası, karşı tarafın araç değer kaybının bedelini karşılamak zorundadır. Bu sebeple araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı? Sorusunun cevabı evet olur. Kasko poliçesinde bunun gibi bir madde bulunuyorsa eğer kasko şirketi de aracın değer kaybını karşılayabilmektedir. Bunun gibi bir madde bulunmuyorsa eğer karşılamak zorunluluğu yoktur. Kusurlu tarafın aracıda değer kaybına uğramaktadır. Bundan kendi şahsi kasko şirketi sorumlu olur.
Geçirmiş olduğunuz kazanın ardından veya 2. El olan bir araç satın almayı istediğiniz durumda araç değer kaybının sorgulama işlemlerini farklı şekillerde yapabilmektesiniz. E-devlet üzerinden kendi üzerinizde olan aracınızın hasar kayıtlarını görebilirsiniz. Bundan farklı Tramer kayıtlarına da göz atabilmektesiniz. Aracın plakasıyla şasi numarasını kullanarak Sigorta Bilgi Merkezi’nin sağlamış olduğu hizmetle sorgulama yapabilmektesiniz. İlgili olan web sitesine ister üye olun veya olmayın 4 TL karşılığında aracı sorgulayabilmektesiniz. Detaylı bir şekilde sorgulamada bulunmak istiyorsanız eğer ikinci bir 4 TL daha ödemeniz gerekir. Detaylı bir sorgulamada hasar geçmişi, değişen parça, hasarı karşılayan şirket, poliçe, tutanakla yaralanma ve ölüm gibi detayların bilgilerine ulaşabilmektesiniz.
Aracınızın dahil olduğu kazada oluşmuş değer kaybının tazmin edilerek aracınızın 2. el araç piyasasında yaşayacağı değer kaybını minimuma indirebilmek amacıyla değer kaybı başvurusu yapılmalıdır. Kazada kusurlu taraf siz değilseniz, birtakım prosedürleri gerçekleştirip başvurunuzu tamamlamanız mümkündür.
Yaşanan kazada sizin de kusurunuz oluştuysa eğer aracınızın değer kaybı, sizin kusurunuz da dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Lakin bazı durumlar içerisinde kusurlu tarafın sigorta şirketi masrafları karşılamayı reddedebilmektedir. Bunun gibi bir durum söz gündeme gelirse, Sigorta Tahkim Komisyonu’na veya yetkili mahkemelere başvurularda bulunulmalıdır. Bu tür davalarda Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret mahkemeleri yetki sahibidir. 2 senelik bir süre aşımının içerisinde söz konusu mahkemelere dava yolu açık olmaktadır. Kusurlu bulunan tarafın sigortası yoksa eğer doğrudan dava açılabilir. Aracınızın değer kaybını kişinin kendisinden de tazmin edebilmektesiniz.
Yukarıdaki anlatılmış olan belgeleri temin ettikten sonra dosyalamalıdır. Daha sonrasında usulüne uygun bir şekilde yazılmış dilekçeyle sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Yazdığınız bu dilekçede; meydana gelmiş tüm olaylarla birlikte plaka, poliçe no, adres ve tarih gibi bilgilerin yazılması gerekmektedir. Sigorta şirketi, kanuni zorunluluk gereğiyle, dilekçenize 15 gün içerisinde bir cevap vermek zorundadır. İletişim formlarınıza bilgilerinizi bırakarak dilekçe örneğiyle değer kaybı hesaplaması talep edebilmektesiniz.
Araç değer kaybının hesaplanması teknik birtakım detayların incelenmesi gerekmektedir. Bu işlemi yaptırmanız için aracınızın daha önce hiç kaza yapmamış, onarım veya bir tadilat işlemi görmemiş olması gerekir.
Araç değer kaybı hesaplama;
gibi parametreler kullanılmaktadır.