Aynı zamanda “azalmış değer” veya “değerde azalma” olarak adlandırılan Değer Kaybı, ya da kısaca “DK” bir nesnenin, genellikle bir otomobilin, kaza geçirdikten sonra orijinal bedelinden kaybettiği değeri ifade eder.
Aynı zamanda “azalmış değer” veya “değerde azalma” olarak adlandırılan Değer Kaybı, ya da kısaca “DK” bir nesnenin, genellikle bir otomobilin, kaza geçirdikten sonra orijinal bedelinden kaybettiği değeri ifade eder.
Bu değer kaybı öncelikle kazanın ardından yapılan sigorta taleplerinde önemli bir hal alır. Bir otomobilin bir kazada hasar gördükten sonra ne kadar değer kaybettiği zararın niteliğine bağlı bir durumdur. Bu ikinci el satış piyasasındaki değer kaybına göre belirlenmektedir. Araç Kasko Sigortası da aracınızın yeni değerine göre hesaplanacaktır.
Eğer bir kazada A Sürücüsü hatalıysa, kendi aracının değer kaybından kendisi sorumlu olacaktır. Bununla birlikte, B Sürücüsü hatalıysa, A Sürücüsü, değer kaybından B Sürücüsünün sorumlu olduğunu iddia edebilir. A Sürücüsü kazadan sonra, zararın telafi edilmesi için Sürücü B’nin sigorta şirketine (veya kendi sigorta şirketine) talepte bulunabilir.
“Araçlar da değer kaybı nedir?” sorusu, bugün kaza yapan birçok sürücünün karşısına çıkmaktadır. Piasis araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa dahi, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacaktır.
Araç kazaları sonrası birçok sürücü arabasını tamir ettirdikten sonra satmaya eğilim gösterir. Bu tarz durumların yaşanması sonucu aracın ikinci el satış fiyatında düşüş olduğunu gözlemleyen araç sahiplerinin çokluğu, araçlarda değer kaybı sorununda bilincin artmasına vesile olmuştur. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise, kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır.
Piasis araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok etkeb vardır. Değişkenlerin bazıları araç, bazıları ise araç kullanımıyla ilgilidir. Bu etkenler aşağıdaki şekilde sıralanıyor:
⦁ Üretim yılı
⦁ Hasar geçmişi ve niteliği
⦁ Kilometresi
⦁ Marka ve model bilgisi
⦁ Trafiğe çıkış tarihi
⦁ Pazar değeri bu hesaplamaya etki eden faktörlerden bazılarıdır.
Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlanmıştır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır. Aracınızdaki değer kaybının tahsisi için 2 yıl içerisinde araç değer kaybı davası açmanız gerekmektedir.